ssc cgl previous paper pdf download,railway ntpc previous paper,science pdf,history pdf,current affairs,gk notes,vyapam previous papers pdf,free download pdf,mpsi notes,mp constable previous paper pdf,daily current affairs,geography ,constitution,world history

Saturday, September 12, 2020

12 september 2020 current affairs for NTPC SSC IBPS RAILWAY

 Current Affairs : 12 September 2020

1. рдЕंрддрд░рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдУрд▓ंрдкिрдХ рд╕рдоिрддि рдХे рдХाрд░्рдпрдХाрд░ी рдмोрд░्рдб рдиे рдЗंрдЯрд░рдиेрд╢рдирд▓ рд╕ेрдлрдЧाрд░्рдбिंрдЧ рдСрдлिрд╕рд░ рдЗрди рд╕рдкोрд░्рдЯ рд╕рд░्рдЯिрдлिрдХेрдЯ рдХी рд╕्рдеाрдкрдиा рдХो рдоंрдЬूрд░ी рджे рджी рдпрд╣ рдХिрд╕ рдорд╣ीрдиे рд╕े рд▓ाрдЧू рд╣ोрдЧा ?
Ans. рд╕िрддंрдмрд░ 2021

2. CBSE рдЯीрдЪрд░्рд╕ рдХो “рд╕ीрдмीрдПрд╕рдИ рдЯीрдЪрд░्рд╕” рдЕрд╡ाрд░्рдб рд╕े рд╕рдо्рдоाрдиिрдд рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा?
Ans. рд░рдоेрд╢ рдкोрдЦрд░िрдпाрд▓ рдиिрд╢ंрдХ

3. рдХрд▓ोрдЬी рдиाрд░ाрдпрдг рд░ाрд╡ рд╕ाрд╣िрдд्рдп рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рдХिрд╕рдХो рджिрдпा рдЧрдпा ?
Ans. рд░ाрдордЪंрдж्рд░ рдоौрд▓ी 

current affairs



4. рдЖрдд्рдордиिрд░्рднрд░ рднाрд░рдд ARISE рдЕрдЯрд▓ рди्рдпू рдЗंрдбिрдпा рдЪैрд▓ेंрдЬ рдХाрд░्рдпрдХ्рд░рдо рдХिрд╕ рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп рдж्рд╡ाрд░ा рд╕ंрдЪाрд▓िрдд рдХिрдпा рдЬाрдПрдЧा?
Ans. рд░рдХ्рд╖ा рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп, рдЦाрдж्рдп рдк्рд░рд╕ंрд╕्рдХрд░рдг рдЙрдж्рдпोрдЧ, рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдФрд░ рдкрд░िрд╡ाрд░ рдХрд▓्рдпाрдг рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп

5. рдкрд░ेрд╢ рд░ाрд╡рд▓ рдХो рдХिрд╕ рдХा рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖ рдиिрдпुрдХ्рдд рдХिрдпा рдЧрдпा?
Ans. рдиेрд╢рдирд▓ рд╕्рдХूрд▓ рдСрдл рдб्рд░ाрдоा

6. рдк्рд▓ेрдпрд░рдЬ़рдкॉрдЯ рдХा рдирдпा рдм्рд░ांрдб рдПंрдмेрд╕рдбрд░ рдХिрд╕рдХो рдиिрдпुрдХ्рдд рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै?
Ans. рднुрд╡рдиेрд╢्рд╡рд░ рдХुрдоाрд░ рдФрд░ рд╕्рдоृрддि рдоंрдзाрдиा

7. рдХिрд╕рдиे рдЕрдкрдиे рдХृрд╖ि рдЙрдкрдХрд░рдг рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХे рддрд╣рдд рдПрдХ рдирдП рдЖрд▓ू рдк्рд▓ाрдЯрдирдЯрд░ рд▓ांрдЪ рдХिрдпा ?
Ans. рдорд╣िंрдж्рд░ा

8. рднाрд░рддीрдп рд╡िрдЬ्рдЮाрдкрди рдоाрдирдХ рдкрд░िрд╖рдж рдХे рдмोрд░्рдб рдСрдл рдЧрд╡рд░्рдирд░्рд╕ рдХे рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖ рдХे рд░ूрдк рдоें рдХिрд╕े рдЪुрдиा рдЧрдпा ?
Ans. рд╕ुрднाрд╖ рдХाрдорде

9.рдЧ्рд▓ोрдмрд▓ рдЗрдХोрдиाрдоिрдХ рдл्рд░ीрдбрдо рдЗंрдбेрдХ्рд╕ 2020 рдоें рднाрд░рдд рдХी рд░ैंрдХ рдХिрддрдиी рд╣ै ?
Ans. 105

10. рдХेंрдж्рд░ рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рд╢्рд░ी рд╕िрдж्рдзрд░ोрдж्рдз рд╕्рд╡ाрдоी рдЬी рдХे рдиाрдо рдкрд░ рдХिрд╕ рд░ेрд▓рд╡े рд╕्рдЯेрд╢рди рдХा рдиाрдо рдмрджрд▓рдиे рдХी рдоंрдЬूрд░ी рджी рд╣ै ?
Ans. рд╣ुрдмрд▓ी




 Current Affairs: 12 September

1. The Executive Board of the International Olympic Committee approved the establishment of the International Safeguarding Officer in Support Certificate from which month it will come into force?
Ans. September 2021

2. Who has honored CBSE Teachers with the "CBSE Teachers" Award?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

3. Kaloji Narayan Rao Literature Award was given to whom?
Ans. Ramchandra Mouli

4. Self-reliant India ARISE Atal New India Challenge program will be conducted by which ministry?
Ans. Ministry of Defense, Food Processing Industries, Ministry of Health and Family Welfare

5. Paresh Rawal was appointed as the chairman of
Ans. National School of Drama

6. Who has been appointed the new brand ambassador of Playerzpot?
Ans. Bhuvaneshwar Kumar and Smriti Mandhana

7. Who launched a new potato planter under its agricultural equipment sector?
Ans. Mahindra

8. Who was elected as the Chairman of the Board of Governors of the Advertising Standards Council of India?
Ans. Subhash Kamath

9. What is India's rank in the Global Economic Freedom Index 2020?
Ans. 105

10. The Central Government has approved to change the name of which railway station in the name of Shri Siddhrodh Swamiji?
Ans. Hubli

0 Comments:

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.