ssc cgl previous paper pdf download,railway ntpc previous paper,science pdf,history pdf,current affairs,gk notes,vyapam previous papers pdf,free download pdf,mpsi notes,mp constable previous paper pdf,daily current affairs,geography ,constitution,world history

Monday, September 21, 2020

21September2020CurrentAffairs

 21 September 2020 Current Affairs


1. рдХрдм рдкрд╣рд▓ा рдЕंрддрд░рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╕рдоाрди рд╡ेрддрди рджिрд╡рд╕ рдордиाрдпा рдЧрдпा ?
Ans. 18 рд╕िрддंрдмрд░ 2020

2. рдЖрдЬाрджी рдл्рд░ीрдбрдо. рдлाрд╕िрдЬ्рдо. рдлिрдХ्рд╢рди рдкुрд╕्рддрдХ рдХे рд▓ेрдЦрдХ рдХौрди рд╣ैं ?
Ans. рдЕрд░ुंрдзрддि рд░ाрдп

3. рдСрдирд▓ाрдЗрди рдкोрдХрд░ Platform9 рд╕्рдЯैрдХ्рд╕ рдХे рдм्рд░ांрдб рдПंрдмेрд╕рдбрд░  рдХे рд░ूрдк рдоें рдХिрд╕े рдиिрдпुрдХ्рдд рдХिрдпा рдЧрдпा?
Ans. рд╕ुрд░ेрд╢ рд░ैрдиा

4. 2020 рдоें рдбेрдЯрди рд▓िрдЯрд░ेрд░ी рдкीрд╕ рдк्рд░ाрдЗрдЬ рдХा рд▓ाрдЗрдл рдЯाрдЗрдо рдЕрдЪीрд╡рдоेंрдЯ рдЕрд╡ाрд░्рдб рдХिрд╕े рджिрдпा рдЧрдпा?
Ans. рдоाрд░्рдЧрд░ेрдЯ рдПрдЯрд╡ुрдб

5. рдХिрд╕рдиे рдПрдХ рдирдИ рд╕्рд╡рд░्рдг рдЛрдг рдпोрдЬрдиा рд╡िрдХाрд╕ рд▓рдЧु рд╕ुрд╡рд░्рдгा рд╢ुрд░ू рдХी ?
Ans. рдХрд░्рдиाрдЯрдХ рд╡िрдХाрд╕ рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдмैंрдХ

6. рд╕िрддंрдмрд░ 2020 рдоें рдмाрдмू рд╕े рдЙрдирдХा рдиिрдзрди рд╣ो рдЧрдпा рдЙрди्рд╣ोंрдиे рдЕрдкрдиे рдиिрд░्рджेрд╢рди рдХी рд╢ुрд░ुрдЖрдд рдХिрд╕ рд╡рд░्рд╖ рдоें рдХी ?
Ans. 2009

7. рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рд░ाрдЬ्рдп рд╢िрдХ्рд╖рдХ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рдиीрддि 2020 рдХो рдоंрдЬूрд░ी рджी ?
Ans. рд╣рд░िрдпाрдгा

8. рд▓ेрдл्рдЯिрдиेंрдЯ рдЧрд╡рд░्рдирд░ рдордиोрдЬ рд╕िрди्рд╣ा рдиे рдЬрдо्рдоू рдФрд░ рдХрд╢्рдоीрд░ рдХे рд▓िрдП рдХिрддрдиे рдХрд░ोрдб рд░ुрдкрдП рдХा рд░ाрд╣рдд рдкैрдХेрдЬ рдХी рдШोрд╖рдгा рдХी ?
Ans. 1350

9. рд╣рд░ рд╕ाрд▓ рд╡िрд╢्рд╡ рдмांрд╕ рджिрд╡рд╕ рдХрдм рдордиाрдпा рдЬाрддा рд╣ै ?
Ans. 18 рд╕िрддंрдмрд░

10. рдХिрд╕рдиे  рд╢ाрдХाрд╣ाрд░ी рднोрдЬрди рдкрд░ рдПрдХ рдЯाрд╕्рдХ рдлोрд░्рд╕ рдЧрдаिрдд рдХрд░рдиे рдХी рдоंрдЬूрд░ी рджी ?
Ans. FSSAI


 

istudytest current affairs

 21 September 2020 Current Affairs in English

1. When was the first international equal pay day celebrated?
Ans. 18 September 2020

2. Freedom Freedom. Fascism. Who is the author of the book Fiction?
Ans. Arundhati Roy

3. Who has been appointed as the brand ambassador of Online Poker Platform9 Stacks?
Ans. Suresh Raina

4. Who was awarded the Life Time Achievement Award of the Dayton Literary Peace Prize in 2020?
Ans. Margaret Atwood

5. Who started a new gold loan scheme Vikas Lagu Suvarna?
Ans. Karnataka Development Rural Bank

6. He died from Babu in September 2020, in which year did he make his directorial debut?
Ans. 2009

7. Which state government approved the State Teacher Award Policy 2020?
Ans. Haryana

8. Lt. Governor Manoj Sinha announced a relief package of how many crores for Jammu and Kashmir?
Ans. 1350

9. When is World Bamboo Day celebrated every year?
Ans. 18 September

10. Who approved the formation of a task force on vegetarian food?
Ans. FSSAI

0 Comments:

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.